druga Nacionalna biciklistička konferencija

U Splitu je od 17. do 19. listopada 2023. godine održana druga Nacionalna biciklistička konferencija u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Na konferenciji je na poziv organizatora sudjelovao ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Nikša Božić s Ivanom Nemetom, višim suradnikom za promet u Odjelu za prostornu analitiku, geoinformacijski sustav i održivo planiranje.
Nikša Božić je sudjelovao na panel raspravi Prostorno planiranje i razvoj biciklističke infrastrukture na kojoj je istaknuo važnost prostornog planiranja u razvoju biciklističkog prometa te naveo niz mjera s kojima je moguće unaprijediti prostorno plansku dokumentaciju i podržati razvoj ovog oblika prometovanja. Planiranje prometnih koridora za biciklistički promet te normativi za određivanje broja parkirališnih mjesta za bicikle samo su neki od mogućih unaprjeđenja prostorno planske dokumentacije.
Konferencija je okupila razne predavače iz područja cikloturizma i promocije biciklističkih sadržaja, ali i iz akademske zajednice, jedinica lokalnih samouprava, projektanata, biciklističkih saveza, udruga i dr. Održana je i studijska vožnja biciklima po Splitu uz koju su sudionicima konferencije predstavljeni rezultati koje je grad domaćin ostvario u razvoju sustava javnih bicikala.

Fotografije: Ivan Nemet i Spot d.o.o.