sastanak s Korejskim razvojnim institutom

Sudjelovanje Zavoda za prostorno uređenje u bilateralnom sastanku s Korejskim razvojnim institutom
18. listopada 2023.

U okviru Programa razmjene znanja kojeg je pokrenulo Korejsko Ministarstvo gospodarstva i financija (MOEF – Ministry of Economy and Finance) 2004, Grad Zagreb sudjeluje s projektom „Unaprjeđenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnoga Grada Zagreba“.

U periodu 17. – 20. listopada 2023. Grad Zagreb je posjetilo korejsko izaslanstvo
kako bi s gradom Zagrebom razmijenilo i steklo znanje o regulativi i projektima iz područja implementacije smart city rješenja, te su u jednom od bilateralnih sastanaka održanih u prostorijama ZgForuma 18. listopada sudjelovali predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Jadranka Veselić Bruvo i Vladimir Ninić.

Korejsko izaslanstvo, koje se sastojalo od predstavnika Korejskog razvojnog instituta (KDI), Instituta Seoul, tvrtke ESE Engineering i tvrtke LG CNS prezentirali su osnovne informacije o djelokrugu rada Instituta i Programu razmjene znanja (Knowledge Sharing Program – KSP), a ujedno su i predstavili sam tijek provođenja programa s očekivanim ciljevima i rezultatima.

Veselić Bruvo je prezentacijom predstavila Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba, tradiciju prostornog planiranja u Zagrebu, temeljne prostorno-planske dokumente Grada Zagreba na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje je izradio Zavod te nedavne izazove izrade Programa cjelovite obnove povijesne urbane cjeline Grada Zagreba i implementacije smjernica i mjera tog strateškog dokumenta u izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba što su u tijeku.

Predstavnici Koreje su osobit interes pokazali za procese izrade prostornih i urbanističkih planova, njihovu hijerarhiju, profile stručnjaka koji sudjeluju u izradi i dionike u planiranju, prostorne resurse za razvoj strateških gradskih projekata, tehnologiju prikupljanja i izradu baza podataka te unaprjeđenje njihove interoperabilnosti, izradu osnovnih planskih analiza i sam postupak usvajanja prostorno-planskih dokumenata.

Kao konačni cilj projekta očekuju se preporuke organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje pristupa pametnoga grada u Gradu Zagrebu.