Črnomerec: prostori urbane preobrazbe

Črnomerec: prostori urbane preobrazbe

U Zagrebu je 4. svibnja 2023. godine održana treća ministarska konferencija Unije za Mediteran (UfM) o održivom urbanom razvoju. Na poziv organizatora konferencije, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u utorak 3. svibnja za sudionike konferencije organiziran je studijski obilazak zapadnog dijela centra grada, odnosno područja nekadašnje industrije i prostora vojarni na Črnomercu. Tom prigodom u prostorima novouređene zgrade Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda ravnatelj Zavoda Nikša Božić održao je predavanje o urbanoj preobrazbi ovog dijela grada kao i o planovima za preobrazbu ostalih brownfield područja u Zagrebu.

Unija za Mediteran je međuvladina institucija koja obuhvaća ukupno 43 zemlje:  27 država članica Europske unije i 15 država Sjeverne Afrike i Bliskog istoka (Albanija, Alžir, BiH, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Mauritanija, Monako, Crna Gora, Maroko, Sjeverna Makedonija, Palestina, Tunis i Turska uz Libiju u statusu promatrača).

Glavna tema Treće ministarske konferencije o održivom urbanom razvoju, kojoj je bila prilagođena i tema terenskog obilaska, bio je održivi urbani razvoj (urbana obnova, urbana regeneracija, kružno gospodarenje prostorom, primjeri koji podržavaju principe NEB-a i dr.).

Više o konferenciji:

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine – Zagreb domaćin sastanka Unije za Mediteran: Održivi urbanizam je imperativ (gov.hr)

Zagreb 030523 Foto: Sinisa Sunara