DANI ARHITEKATA 7.0 / 2023 ZADAR

SUDJELOVALI SMO NA DANIMA ARHITEKATA 7.0 / 2023 ZADAR

Planeri Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba sudjelovali su na Danima arhitekata 7.0 koji su održani u Zadru od 20. do 22. travnja 2023. u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata.

U četvrtak, 20. travnja 2023. započeli su sedmi po redu Dani arhitekata, a svečano otvaranje održano je u Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skali Falkensteiner resorta. Uvod u  Dane arhitekata 7.0. dala je Rajka Bunjevac, predsjednica HKA-a, istaknuvši da je ideja okupljanja proslava izvrsnosti i inovativnosti u arhitekturi, te kako bi pokušali riješiti barem dio praktičnih problema s kojima se arhitekti susreću u svom radu.

Nakon otvorenja održala se svečana dodjela medalja godišnjih nagrada HKA i to u 3 kategorije.

MEDALJU ZA INOVACIJE I ODRŽIVOST U ARHITEKTURI Ocjenivački sud dodijelio je Hrvatskom planinarskom savezu, za Tri planinarska skloništa arhitekta Ivana Juretića. Medalju je primila potpredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza gospođa Jadranka Čoklica.

MEDALJU ZA PLANIRANJE PROSTORA Ocjenjivački sud dodijelio je Ask atelieru i Institutu za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković, Split za Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta, a preuzele su je u ime projektnog tima Marija Premužić Ančić i Dunja Naerlović.

MEDALJU ZA DOPRINOS KULTURI GRAĐENJA Ocjenjivački sud dodijelio je studiju SKROZ za Nove gradske stube – Ploče, a preuzela ju je u ime tima Ivana Žalac.

Poslijepodnevni program nastavio se u Providurovoj palači u Zadru, nagrađenoj zgradi autora Ive Letilović i Igora Pedišića, gdje su bile predstavljane nominacije godišnjih nagrada UHA-e.

Predstavljanje nominacija bilo je iz kategorija „Neven Šegvić“ za iznimni publicistički, kritički, istraživački i teorijski rad iz područja arhitekture, „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije godišnje ostvarenje u području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, „Drago Galić“ za najuspješnije godišnje ostvarenje na području stambene arhitekture te godišnje nagrade „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, a radove su u obliku kratkih predavanja prezentirati sami autori.

Nakon prezentacija najboljih ostvarenja hrvatske arhitektonske prakse u protekloj godini večer se nastavila u neformalnom druženju svih sudionika kongresa u prostoru Arsenala.

U petak, 21. travnja 2023. održavao se središnji program Dana arhitekata 7.0 u Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skali. Program se sastojao od niza predavanja, prezentacija i okruglih stolova po raznim aktualnim temama, a sva stručna događanja prenosila su se ON-LINE kako bi se omogućilo sudjelovanje ukupnoj stručnoj javnosti na programskom dijelu predavanja i panela. Predavanja su bila podijeljena u blokove, pa su tako u bloku 3 naslovljenom Sustiže li nas budućnost? održana su predavanja iz područja BIM tehnologije, u bloku 4 nastavila su se predavanja o arhitektonskim praksama i panel istovjetne teme, blok 5 bavio se temom Arhitektura.Prostor.Politika., dok je 6 nosio naslov Arhitektura unatoč.

Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba u programskom dijelu predstavio se u bloku 6 Arhitektura unatoč zajedničkim predavanjem Irene Matković i Nataše Aralice, djelatnice Zavoda sa prezentacijom o BLOKU BADEL.

U posljednjem bloku putem video-poziva predstavila se Eva Jiřična, svjetski priznata i poznata arhitektica iz Češke sa sjedištem u Londonu, koja je održala predavanje INSPIRATION, IMAGINATION, INTERPRETATION, INSTINCT – IMPLEMENTATION.

Thomas Vonier, bivši predsjednik Svjetskog udruženja arhitekata predavao je na temu Politics and Architecture belong together.

Završnu riječ i zaključke Dana arhitekata 7.0 držali su Rajka Bunjevac, predsjednica HKA, te Roman Šilje, predsjednik UHA-e. Rajka Bunjevac istaknula je kako je na Danima otvoren velik broj tema i pitanja, o kojima bi se trebalo nastaviti razgovarati te raspravu sa vremenom nadopunjavati novim znanjima i rješenjima. Roman Šilje u završnom obraćanju poručio je da je za struku ključno zajedničko i komplementarno djelovanje, kao i jasno komuniciranje stručnih stavova i djelovanja arhitekata u javnosti i prema zakonodavcu.

Nakon zatvaranja službenog dijela programa Dana arhitekata 7.0 u večernjim satima održana je svečana večera u Kongresnom centru Fortis Cluba.

Posljednji dan subota, 22. travnja 2023. bila je rezervirana za stručne obilaske Zadra i okolice. Održala su se tri stručna obilaska –  Maškovića Han, pod vodstvom Tihane Musić, Vir / Nin pod vodstvom Bogdana Marova i Zadar pod vodstvom Darka Antona Franceschija.

Sudionici Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba prisustvovali su stručnom obilasku Vira i Nina. Na Viru su sudionike dočekali aktualni načelnik općine, direktor turističke zajednice, direktor Vodovoda Vir d.o.o. kao i arhitekt i projektant virskog groblja Bogdan Marov, koji su arhitekte upoznali sa problemima i izazovima vođenja općine Vir, kao i planovima „urbane sanacije“ zatečenog stanja posebno u segmentu uvođenja vodovoda i kanalizacije za cijelo područje Vira. Stručni obilazak uključivao je posjet novouređenom virskom groblju, te centru samog mjesta gdje je priređena kratka zakuska. Stručni obilazak nastavio se u Ninu. U pratnji stručnog vodiča grupa je obišla Nin, Ninsku solanu i obnovljeni pogon tvrtke Cromaris.

izvor HKA

izvor HKA

izvor HKA