Radionica o planovima održive urbane mobilnosti

Radionica o planovima održive urbane mobilnosti

U prostorijama RiHub-a u Rijeci 19. i 20. siječnja 2022. održana je dvodnevna radionica pod nazivom Budućnost SUMP-ova u regiji. Radionicu je organizirao ODRAZ u suradnji s Gradom Rijekom u okviru rada mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

Na radionici su, među ostalim, iznesena iskustva izrade, provođenja i evaluacije SUMP-ova (planova održive urbane mobilnosti) u regiji. Kolege iz Slovenije te iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su nas upoznali s mogućnostima financiranja izrade SUMP-ova te s promjenama u zakonodavnom okviru EU kojim je izrada SUMP-ova obavezna za gradove na TEN-T mreži prometnica. Kolege iz Varaždina, Beograda, Sarajeva i Podgorice predstavili su iskustva izrade i provođenja SUMP-ova u svojim gradovima, regijama i državama te su iznijeli realizirane projekte i planove realizacije pojedinih projekata definiranih SUMP-ovim njihovih gradova.

Radionica se sastojala i od razmjene znanja i iskustava u financiranju izrade planova, definiranju obuhvata i ciljeva, implementaciji planova te njihovoj provedbi. Ispred Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba na radionici je sudjelovao Dinko Brdarić, viši savjetnik za promet u Odjelu za prostornu analitiku, geoinformacijski sustav i održivo planiranje.

Nakon aktivne rasprave u prostorijama RiHub-a, domaćini iz Grada Rijeke su organizirali obilazak grada koji je uključivao posjetu lučkom kontrolnom centru gdje su nas operateri upoznali sa svojim aktivnostima u nadzoru i upravljanju pomorskim prometom riječkog akvatorija te s planovima razvoja lučkih kapaciteta riječke luke.