Sudjelovanje Zavoda na 5. kongresu hrvatskih povjesničara umjetnosti

Sudjelovanje Zavoda na 5. kongresu hrvatskih povjesničara umjetnosti

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu od 10.-12.11.2022. Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu i Galerija Klovićevi dvori organizirali su 5. Kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Na skupu su u četvrtak 10. studenog 2022. godine u prvom bloku predavanja sa temom Obnove nakon potresa sudjelovale djelatnice Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Jadranka Veselić Bruvo i Nives Mornar.

Izlaganjem pod nazivom Program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline grada Zagreba: ključ oporavka i otpornosti u planiranju razvoja ukazalo se na važnost urbanista u okupljanju i povezivanju meritornih struka u cilju zajedničkog prijedloga regeneracije, revitalizacije i strukturne obnove i uravnoteženog razvoja gradskog središta. Vizija budućnosti jasno ukazuje na potrebu drugačije planerske paradigme i iskorak od dosadašnjih praksi – multidisciplinarnost, zeleni razvoj, rješenja temeljena na prirodi i čovjek u središtu i na početku planerskog procesa – što je primijenjeno pri izradi Programa. Program je izrađen u maniri Novog Europskog Bauhausa i prije nego je ista inicijativa promovirana od strane EU.