Stručni skup Prema novom sustavu prostornog uređenja

Djelatnici Zavoda za prostorno uređenje sudjelovali su na stručnom skupu „Prema novom sustavu prostornog uređenja“ održanom 29. studenoga 2023. u prostorima Hrvatske komora arhitekata (HKA). Radi se o tradicionalnom skupu kojega povodom Svjetskog dana urbanizma svake godine organizira Odbor za urbanizam HKA-a.

Uvodne pozdrave na početku skupa dali su predsjednica HKA, Rajka Bunjevac, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet i potpredsjednik Vlade, ministar Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić. Ministar Bačić najavio je izradu novog Zakona o prostornom uređenju te najavio da će se do kraja godine krenuti u osnivanje radne skupine za izradu nacrta zakona u koju će se uključiti i predstavnici planerske struke.

U raspravi kroz tri tematska bloka predstavljena su strukovna polazišta Hrvatske komore arhitekata za novi Zakon o prostornom uređenju (sažeta u Deset točaka arhitektonske struke za novi sustav prostornog uređenja). Navedene točke predstavio je Nikša Božić u svojstvu predsjednika Odbora za urbanizam HKA-a. U jednom od panela sudjelovala je Nives Mornar koja se osvrnula na teme postizanja klimatske neutralnosti, prilagodbe klimatskim promjenama, dekarbonizacije, europskog zelenog plana te mogućnosti njihove integracije u nacionalni sustav prostornog uređenja.

Stručni skup pratilo je oko 50 sudionika u dvorani te još 300 sudionika online. Predsjednik Odbora za urbanizam HKA, Nikša Božić, završio je skup citatom iz Strategije prostornog uređenja RH: “U provedbi Strategije planira se kontinuirana suradnja sa znanstvenom i stručnom zajednicom vezana uz daljnji razvoj i utvrđivanje metoda, kriterija i standarda prostornog planiranja i praćenja stanja u prostoru, a osobito praćenja dinamičkih promjena koje brzo mijenjaju prostorno-razvojni kontekst i zahtijevaju pravodobno utvrđivanje novih načina djelovanja.”

Istaknuta je želja da strukovna polazišta za novi Zakon o prostornom uređenju budu polazište za dijalog i suradnju s predstavnicima nadležnog ministarstva na izradi novih zakonodavnih rješenja u području prostornog planiranja.