konferencija Klimatske promjene – sadašnjost, ne budućnost

24. listopada 2023. godine na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu projekta Večernjeg lista Rezolucija zemlja održana je konferencija „Klimatske promjene – sadašnjost, ne budućnost“.
Na konferenciji su okupljeni znanstvenici i stručnjaci koji su kroz dva panela i nekoliko predavanja raspravljali o posljedicama klimatskih promjena s kojima su ljudi suočeni, ali se postavilo i pitanje – što svatko od nas može učiniti kao pojedinac i u okviru djelokruga rada kojim se bavi?
Na poziv organizatora na konferenciji je sudjelovala Nives Mornar pomoćnica ravnatelja u Zavodu za prostorno uređenje Grada Zagreba u panelskoj raspravi Što možemo učiniti i kako. Istaknula je da je prilagodba klimatskim promjenama zaokret u načinu života i djelovanja na svim područjima pa tako i u području prostornog planiranja koje objedinjuje sve sektore i kroz koje se usklađuju i balansiraju često suprotstavljeni interesi i aspiracije u prostoru.
Istaknuto je da sadašnji prostorni planovi većinom izrađeni prije donošenja europskog zelenog plana i jasne odrednice Europe do 2050. godine kao prvog klimatski neutralnog kontinenta, trebaju što bržu i sveobuhvatniju sadržajnu i proceduralnu novelaciju prostorno planskih rješenja u cilju dekarbonizacije svih sustava i tranzicije od sive prema zelenoj infrastrukturi, te što boljeg povezivanja prostornog i strateškog planiranja.