Predavanje Roba Adamsa u Ljubljani

U utorak, 10. listopada 2023. zamjenik Gradonačelnika Luka Korlaet, pročelnica GU za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Ana Pavičić-Kaselj te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Nikša Božić prisusvovali su gostujućem predavanju australskog arhitekta Roba Adamsa na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani.
Rob Adams bio je gradski arhitekt Melbourna od 1985. do 2020. te je vodio procese urbane preobrazbe grada temeljene na smanjenju dominacije automobilskog prometa, uređenju ulica i drugih javnih prostora, poboljšanju mreže javnog prijevoza, uvođenju mjera za povećanje urbane gustoće i sprječavanje nekontroliranog širenja izgrađenog gradskog područja te uvođenju mjera za povećanje otpornosti na klimatske promjene. Sve ovo rezultiralo je i brojnim nagradama i nominacijama koje je Melbourn dobio za svoje projekte urbane obnove.
Samo predavanje i neformalno druženje nakon predavanja bilo je i prilika za razmjenu iskustava s australskim kolegom ali i sa domaćinima, slovenskim arhitektima. Zahvaljujemo profesoru Tadeju Glažaru s Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani na pozivu na sudjelovanje.