Predavanje Alberta Gassulla

Predavanje Alberta Gassulla

U ponedjeljak, 11. rujna 2023. u Zavodu za prostorno uređenje Grada Zagreba ugostili smo arhitekta Alberta Gassulla, ravnatelja Ureda za javne prostore Metropolitanskog područja Barcelone (Serveis de l’Espai Públic, Area Metropolitana de Barcelona). Albert Gassull održao je predavanje o pripremi i provedbi projekata za uređenje javnih prostora u 36 jedinica lokalne samouprave koje čine Metropolitansko područje Barcelone. Predstavio je i način rada u uredu koji se temelji na Protokolu o održivosti kojega je ured usvojio i sustavno ga primjenjuje u svom radu.

Predavanju su osim djelatnika Zavoda sudjelovali i zamjenik Gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, pročelnica i djelatnici Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić, predstojnica Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu AF-a Sanja Gašparović te prodekanica za znanost AF-a Ana Mrđa.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija u kojoj smo mogli usporediti iskustva i prakse iz Zagreba i Katalonije vezano na uređenje javnih prostora. Zanimljivo je da projekte za uređenje javnih prostora u Metropolitanskom području Barcelone u pravilu izrađuje Ured za javne prostore (ustrojen kao javna ustanova), a samo se dio projektiranja povjerava vanjskim tvrtkama. Zadovoljavajući stručni kapaciteti Ureda te primjena visokih stručnih standarda rezultira i visokom kvalitetom javnih prostora koji se realiziraju u zavidnom broju i s visokom razinom učinkovitosti.