4. Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju u Sarajevu

4. Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju u Sarajevu 15. i 16. lipnja 2023.

Na 4. Konferenciji o urbanom planiranju i regionalnom razvoju održanoj u hotelu Holiday u Sarajevu 15. lipnja 2023. sudjelovale su djelatnice Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Jadranka Veselić Bruvo dipl.ing.arh. i Nives Mornar dipl.ing.arh izlaganjem rada „Integrirana urbana obnova povijesne cjeline Grada Zagreba ZELENICENTAR 2050“. Konferenciju je organiziralo Udruženje Konsultanata Inženjera Bosne i Hercegovine i vodio gospodin dr.sc. Ešref Gačanin, predsjednik Udruženja. Kolegica Jadranka Veselić Bruvo je zajedno s kolegom Adnanom Pašićem moderirala prvu sesiju.

Prezentacija rada naših kolegica je bila prva i otvorila radni dio Konferencije. U radu je naglašeno kako je Program cjelovite obnove sadržajni i organizacijski iskorak u dosadašnjoj urbanističkoj praksi. Metodom tematskog modeliranja prostora povijesne urbane cjeline grada Zagreba i interdisciplinarnog programiranja prostornih vrijednosti, ograničenja i održivih urbanističkih potencijala, kreirana je nova platforma – urbanističko-programska agenda – principi te preporuke i smjernice kojima se žele ostvariti razvojni ciljevi cjelovite urbane obnove povijesne urbane cjeline i Grada Zagreba u cjelini. Paralelnim vođenjem multisektorskih procesa uz participacijsku platformu generiran je sveobuhvatni model prema kojem se odvijaju aktivnosti cjelovite urbane obnove u skladu s najnaprednijim europskim politikama.

Konferencija je organizirana po tematskim cjelinama, tako da su slične tematske cjeline grupirane u četiri sesije. Radovi su se bavili integriranim pristupom održivom urbanom razvoju, klimatskim promjenama i održivom planiranju gradova (Sofijska deklaracija), širenjem gradova i kontrolom korištenja zemljišta, održivom urbanom mobilnošću, održivom urbano-ruralnom povezanošću, zelenim gradom, novim tehnologijama i planiranjem, unutrašnjom transformacijom gradova i nastavnim planovima zasnovanim na zelenoj gradnji i energetskoj efikasnosti. Svi radovi će biti tiskani u Zborniku radova.

Zahvaljujemo se još jednom kolegama iz Sarajeva na pozivu i odličnoj organizaciji Konferencije kao i svim sudionicima na motivirajućoj radnoj atmosferi, zanimljivim predavanjima i izuzetno pozitivnoj energiji koja je obilježila formalni i neformalni dio susreta u Sarajevu.

Konferencija je bila prilika za uspostavljanje kontakata sa kolegama (Arhitektonski fakultet u Sarajevu, ETH Zurich – Architecture and Urban Design, Zavod za planiranje Kantona Sarajevo i Udruženje Konsultanata Inženjera Bosne i Hercegovine), koji će, nadamo se, rezultirati i konkretnim suradnjama na temama unaprjeđenja sustava prostornog planiranja i preobrazbe naših gradova.