Skup “Ususret izmjenama Zakona o prostornom uređenju”

Skup “Ususret izmjenama Zakona o prostornom uređenju”

U Karlovcu je 1. lipnja 2023. održan skup Ususret Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS) i Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac (DAGGK).

Uvodno je predstavljena knjiga “Sustavi planiranja razvoja države, regionalnog i lokalnog planiranja – Usporedba hrvatskoga i njemačkoga, odnosno bavarskoga sustava“, autora mr. sc. Vladimira Krtalića. U nastavku je predsjednik Kluba arhitekata DAGGK-a Luka Krmpotić održao predavanje o povijesti prostornog i urbanističkog planiranja u Karlovcu. Ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić predstavio je sustav nove generacije prostornih planova.

Uslijedio je panel Održivi razvoj RH u svjetlu prostornih planova nove generacije u kojem su sudjelovali Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, dr.sc. Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, Brankica Petrović, ovlaštena arhitektica-urbanistica i članica DAGGK-a te mr.sc. Vladimir Krtalić, autor niza radova o sustavima prostornog uređenja.

Nikša Božić se u panelu osvrnuo na glavne izazove prostornog planiranja u Zagrebu te na glavne probleme koji proizlaze iz zakonodavnog okvira kojim je regulirano prostorno planiranje.