Susret s prostornim planerima iz Berlina

Susret s prostornim planerima iz Berlina

Delegacija berlinskih članova njemačke Udruge prostornih planera (Vereinigung für Stadt-, Regional- und Landesplanung – SRL) boravila je u dvodnevnom posjetu Zagrebu. Cilj susreta bio je upoznavanje sa sustavom prostornog i urbanističkog planiranja u Zagrebu te razmjena iskustava.

U petak, 12. svibnja 2023. u prostorima ZgForuma u organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje organizirano je predstavljanje sustava prostornog i urbanističkog planiranja u Zagrebu, sustava praćenja stanja u prostoru, glavnih strateških projekata urbane regeneracije te platforme Zagreb Smart City.

U sklopu navedenog predstavljanja ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Nikša Božić održao je izlaganje Pregled i glavni izazovi sustava prostornog i urbanističkog planiranja u Zagrebu. U predavanju je izložen kratki pregled povijesti planiranja prostora u Zagrebu, osnovni planski dokumenti grada, alati provedbe te glavne planerske teme i izazovi s kojima se susrećemo u Zagrebu.

Udruga prostornih planera Njemačke okuplja preko 2.000 članova koji se bave prostornim i urbanističkim planiranjem. Redovito organiziraju konferencije, stručna putovanja te druge skupove. Udruga izdaje dvomjesečni časopis PLANERIN.

Više o Udruzi prostornih planera Njemačke na https://srl.de/