promo vožnja autobusa na vodik i skupu u sklopu JIVE2 projekta

Sudjelovanje na promo vožnji autobusa na vodik i skupu u sklopu JIVE2 projekta

U četvrtak 01.12.2022. u Tehničkom muzeju u Zagrebu održana je u sklopu projekta JIVE2 diseminacija aktivnosti vezanih za testnu vožnju autobusa na vodik za javni prijevoz, na različitim relacijama i konfiguracijama terena i testiranje prometnih značajki, koje su se provodile od 28. studenoga do 30. listopada 2022. na zagrebačkom području.

Autobusi na vodik odlikuju se tihom vožnjom sa nultim emisijama stakleničkih plinova, autonomijom do cca 400-450km, brzim punjenjem (manje od 10 minuta) i idealni su za brdovita i konfiguracijski zahtjevna područja, kao i duže vožnje sa velikim brojem putnika u ravničarskom dijelu.

Skup je organizirala Hrvatska udruga za vodik CROH2, članica Hydrogen Europe uz potporu Agencije za ugljikovodike RH, ZET-a, Grada Zagreba, Toyote i Messera.

JIVE/JIVE2/MEHRLIN tri su glavna (flagship) projekta Europske komisije (Clean Hydrogen Partnership) koji za cilj imaju poticanje komercijalizacije autobusa s gorivnim člancima i prateće infrastrukture, odnosno nabave 300 autobusa na vodik sukladno Europskoj strategiji za održivu mobilnost i Europskoj strategiji za vodik.

U sklopu JIVE2 projekta, organizira se demonstracijski CEE bus roadshow koji obuhvaća tri geografska područja EU (centralnu i istočnu Europu, Poljsko-baltičku regiju te južno-istočnu Europu), u periodu od studenog 2022. do ožujka 2023.

JIVE2 projekt financira Clean Hydrogen Partnership uz podršku Hydrogen Europe, a voditelj projekta je H2LV – Latvijska Udruga za Vodik (član Hydrogen Europe), dok su tehnički partneri na projektu Messer Group (mobilna punionica) i CaetanoBus (autobus na vodik i gorivni članci).

JIVE2 projekt vodi gospodin Aivars Starikovs, član upravnog odbora Hydrogen Europe, koji je jedan od autora Project Development Assistence (PDA) za Grad Zagreb u kojem su razrađene mogućnosti uvođenja vodikovih tehnologija u javni gradski promet autobusima u Gradu Zagrebu.

Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba je kroz rad na EU projektu proGIreg razvio prijedlog polazišta i smjernice niskougljičnog razvoja za prostorne planove u kojima je dekarbonizacija energetskog sustava odnosno mobilnosti jedna od ključnih tema, a bio je i dio radne grupe za pripremu PDA vezano za regulatorne barijere kod uvođenja vodikovih tehnologija.