Vladimir Mattioni (1943.-2022.)

Dana 12. rujna 2022. napustio nas je naš dugogodišnji kolega, arhitekt, planer, publicist i umjetnik Vladimir Mattioni. Bio je jedan od urbanističkih planera koji je ostavio snažan trag u planiranju Zagreba. Jedan je od zaslužnih članova tima koji su osmislili i vodili međunarodne interdisciplinarne radionice kojima se promišljala nova metropolska uloga Zagreba u kontekstu otvorene i povezane Europe, a što je prethodilo stvaranju temeljnih planskih dokumenata grada sredinom 1990-ih godina u tadašnjem Gradskom zavodu za prostorno uređenje.

Vladimir Mattioni ostavio je i važan opus u stručnoj periodici. Redovito je objavljivao članke, knjige, monografije i druge publikacije iz područja urbanističkog planiranja, arhitekture i umjetnosti. U više je navrata bio član uredništva stručnih časopisa te član nakladničkog savjeta stručnih udruga arhitekata.

Dragom kolegi Vladimiru Mattioniu ostajemo zahvalni na značajnom doprinosu pri izradi brojnih urbanističkih planova i analiza, posebno Nove urbane strategije Zagreb 2000+, Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba kao i na brojnim savjetima, svestranoj kolegijalnoj pomoći te beskrajnom strpljenju.