MOSCOW URBAN FORUM 2018.

MOSCOW URBAN FORUM 2018

„Veliki gradovi budućnosti – Novi prostor za život“

Moskva Urban Forum 2018 “Veliki gradovi budućnosti-Novi prostor za život” održao se 17. i 18. srpnja u Moskvi te se raspravljalo o rezultatima velikih urbanih transformacija tijekom posljednjih desetljeća, rješenja i odabiru alata za izgradnju budućnosti najvećih svjetskih gradova, te prilagodbu prostornih rješenja i infrastrukture kako bi se zadovoljili promjenjivi gospodarski, ekološki, tehnološki, društveni i kulturni zahtjevi.

Forum je dana 17.07.2018. otvorio Gradonačelnik Moskve gosp. Sergey Sobyanin, govoreći o razvoju Moskve u zadnjem desetljeću i na zajedničkom okruglom stolu zajedno sa urbanistima, ekonomistima, arhitektima, poduzetnicima, javnim dužnosnicima, gradskim aktivistima iz Rusije i svijeta podijelio svoja stajališta o trendovima i izazovima s kojima se trenutno suočavaju svjetski gradovi.

Drugog dana Foruma na veliko iznenađenje organizatora i svih prisutnih uvodno izlaganje održao je Predsjednik Ruske Federacije gosp. Vladimir Putin te u svom govoru istaknuo nužnost suradnje svih struka za razvoj megagradova u smislu brzine i odlučnosti promjena usmjerenih na modernizaciju urbanog okruženja. Istaknuo je primjer Moskve koja se pokazala kao neosporni vođa reforme. Reforma u prometu, razvoju javnih prostora, nastanak svjetske zabavne industrije, projekti urbanog razvoja uz sudjelovanje najboljih svjetskih arhitekata – sve je to realizirano u manje od desetljeća. Naglasio je da su se mnoge promjene dogodile tako brzo da grad još nije u potpunosti shvatio što se dogodilo.

Moskva, koja je uspješno provodila veliki program za preobrazbu industrijskog urbanog okruženja, neizbježno će se suočiti s izazovom preostale konkurentske veličine u novom svijetu, gdje sve određuje kvaliteta ljudskog kapitala. Ljudi, koji predstavljaju najvažniju i najprikladniju prednost modernog gospodarstva, žele živjeti u zgodnim, lijepim i sigurnim gradovima. Žele biti u stanju voditi zdrav stil života i imati pristup zabavi. Ali ne manje važno, a možda čak i više, žele živjeti i raditi u gradovima koji imaju ambiciju učiniti više nego osigurati svoje potrebe. Ti su ljudi u stanju riješiti velike zadatke, žele biti uključeni u nešto važno: bez obzira na to pridonosi li rješavanju globalnih problema zaštite okoliša, stvaranju naprednih tehnologija ili remek-djela nove umjetnosti, a žele utjecati na ono što se događa u životu, a to je prostor. Konkurencija među vodećim gradovima kreće se u sferu nastojanja za sadržajem i smislom u životu građana i njihovom uključivanju u ono što se događa.

Forum se održavao u Zaryadye Park gdje je nekad bio ogroman hotelski kompleks Russia koji je uklonjen i cijeli prostor prenamijenjen u javni park sa kongresnom dvoranom i ostalim interesantnim sadržajima.

Grad Zagreb je predstavljao Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje te je u sklopu Foruma održao niz sastanaka sa vodećim ruskim i svjetskim stručnjacima koji sudjeluju u razvoju velikih gradova i primio iskrene čestitke svih prisutnih glede uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji.

gradonačelnik Sergey Sobyanin

gradonačelnik Sergey Sobyanin

predsjednik Vladimir Putin

presdsjednik Vladimir Putin

ravnatelj Ivica Rovis

ravnatelj Ivica Rovis